zaterdag 24 maart 2018

Vloeibare sneeuw

Water dus. Na de supersneeuwervaring van gisteren doe ik liever iets anders dan dit nog eens in het klein te evenaren. Met de voorspelde mist en veel te hoge lentetemperaturen en dus plakpapsneeuw is dat toch een verloren zaak.
Het wordt dus een rondje vanuit Bourboule met "water" als thema.
Start in Murat. Wel een ander Murat dan waar ik vorig weekend startte. Murat komt van het middeleeus Muratus waarmee de eerste stenen burchten van de streek werden aangeduid. Nu is het een mooi dorpje dat aangenaam afsteekt tegen la Bourboule.
Via de Banne d'Ortanche (deze vulkaanpiek  kan zo het Tolkien universum in) ging het door de mist naar Lac Guery. Blijkbaar een geologisch unicum, ingeklemd tussen een morene en een lavastroom. Maar voor mij vooral heerlijk sereen, het contrast tussen het ijslaagje en het gladde zwarte water. 
De afdaling volgde het water. Na drie speciale watervalletjes op de Ruisseau d'Enfer volgde het pad de prille Dordogne (dé rivier van Auvergne). Langs de Dordogne liggen de heetwaterbronnen die zo'n 100 jaar geleden aangeboord werden. Hier en daar lekt er al iets of wordt iets nooit hersteld ; het resultaat zijn enkele informele warme baden die alleen de locals kennen. Weekend - overvol - geen plaats voor een te beleefde Belg.
Plateau richting van de basaltpiek van de oude vulkaan de Banne d'Ortanche
Top van de Banne d'Ortanche
Lac Guéry
Cascade des Mortes
Cascade de Rosignollet
Cascade de Queureuilh

Geen opmerkingen:

Een reactie posten